Nauwelijks overtredingen tijdens Offerfeest

algemeen
9
18 okt '13
De slachtingen voor het Offerfeest lijken over het algemeen volgens de regels te zijn verlopen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ongeveer tien meldingen gehad van mensen die vermoedden dat er bij hen in de buurt illegaal schapen werden geslacht, maar het bleek in bijna alle gevallen te gaan om verkoop van karkassen die legaal in een slachthuis waren geslacht, laat de inspectiedienst vrijdag weten. Bij een melding bleek een schaap te zijn gedood in een schuurtje bij een woning. De politie heeft hiervoor een proces-verbaal opgemaakt.

Dat gebeurde ook toen de politie mannen aantrof die twee levende schapen vervoerden in een personenauto. De NVWA controleerde afgelopen week bij het slachten van schapen en runderen tijdens het islamitische feest. Dierenartsen zagen er net als voorgaande jaren op toe dat dieren niet onnodig lijden bij de rituele slacht. Daarnaast gingen zo'n twintig inspecteurs op pad voor vervoerscontroles.

Mensen die thuis of andere niet-toegestane plekken een dier ritueel slachten kunnen een boete krijgen van maximaal 76 duizend euro. Ook kan een overtreder een taakstraf of zelfs een gevangenisstraf krijgen. Het Offerfeest duurde dit jaar van dinsdag tot en met donderdag. Geschat wordt dat in Nederland jaarlijks zo'n 56 duizend schapen en tweeduizend runderen onverdoofd worden geslacht voor het feest.

© Novum 2013
offerfeest
schapen
slachting
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi