Faiza Oulahsen blijft vastzitten

algemeen
8
18 okt '13
De Nederlandse campagneleider van het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise moet langer in de cel blijven.

Het verzoek tot voorlopige vrijlating van de 26-jarige Faiza Oulahsen werd vrijdag afgewezen door de rechtbank in Moermansk. Donderdag gebeurde hetzelfde met het verzoek van de andere Nederlandse opvarende, machinist Mannes Ubels. Greenpeace reageert teleurgesteld. "We hadden het uiteraard wel verwacht, maar het blijft een hele teleurstelling, zeker nu we weten onder wat voor slechte omstandigheden ze in de gevangenis verblijft", laat een woordvoerder weten.

Een eerder verzoek tot vrijlating was al afgewezen. De zegsman liet vrijdagochtend al weten de kans op vrijlating klein te achtten. Naast dat van Ubels worden hoogstwaarschijnlijk ook de verzoeken van zeventien andere opvarenden afgewezen.

Naar omstandigheden gaat het goed met Oulahsen, schrijft zij in een vrijdag gepubliceerde brief aan de Volkskrant. Ze zit alleen in een smerige cel, waar ze af en toe ratten ziet. Ook schrijft ze te zijn afgevallen. Een uur per dag mag Oulahsen 'luchten', waarbij ze in een betonnen ruimte met amper daglicht mag rondlopen.

De campagneleider schrijft verder dat was ingeschat welke scenario's konden voorvallen na het protest. "Dat we met dertig man in de cel zouden belanden met een celstraf van vijftien jaar boven het hoofd had ik niet verwacht."

Oulahsen, Ubels en 28 andere opvarenden werden aangehouden na een protest tegen een olieboorplatform op de Petsjorazee, tussen Rusland en de Noordpool in. Zij worden vervolgd voor piraterij. Daar staat in Rusland een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar op.

© Novum 2013
greenpeace
arctic sunrise
faiza oulahsen
moermansk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?