Arabieren: eind november verder praten over Syrië

buitenland
13
20 okt '13
Een internationale conferentie, gericht op het maken van een einde aan de burgeroorlog in Syrië, heeft op 23 en 24 november plaats in Genève.

Dat heeft voorzitter van de Arabische Liga, Nabil el-Araby, zondag gezegd. El-Araby maakte de datum voor de conferentie bekend op een persconferentie in Caïro na overleg met Lakhdar Brahimi, de gezant voor Syrië van de Verenigde Naties en de Arabische Liga. De hoop is dat op de conferentie overeenstemming kan worden bereikt over het vormen van een overgangsregering in Syrië.

Brahimi verklaarde maandag naar Qatar en Turkije te reizen om de conferentie voor te bereiden. El-Araby zei dat er nog 'veel moeilijkheden' zijn wat betreft de conferentie. Hij wilde hier verder echter niet op ingaan.

De versplinterde Syrische oppositie liet direct al weten niet achter het plan te staan, omdat ze niet is geraadpleegd over de top. De oppositie weigert in te stemmen met onderhandelingen over een interim-regering als de Syrische president Bashar Assad aan mag blijven als staatshoofd.

"Dit is een samenzwering tegen het Syrische volk", zei Bassam al-Dada van het Vrije Syrische Leger. "Het belangrijkste verzoek van het Syrische volk - dat Bashar Assad niet betrokken is bij de overgangsregering - is volledig genegeerd." De Syrische Nationale Coalitie, het belangrijkste politieke verbond van de Syrische oppositie, komt op 1 november bijeen om overleg te voeren over de top.

De burgeroorlog in Syrië heeft al aan meer dan honderdduizend mensen het leven gekost.

© Novum 2013
arabische lente
arabische liga
syrië
conferentie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?