SP wil Snowden naar Nederland halen

algemeen
0
21 okt '13
De SP wil de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden naar Nederland halen voor een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kabinet moet bij een eventueel bezoek voor zijn veiligheid zorgen en ook garanderen dat hij niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. Een gesprek met Snowden, die het Prism-schandaal onthulde en zijn toevlucht heeft gezocht in Rusland, is volgens Van Raak 'een mogelijkheid die de Kamer niet mag laten liggen'. "De Amerikaanse afluisterpraktijken blijken steeds omvangrijker", stelt Van Raak maandag.

Het is in het algemeen belang dat de Tweede Kamer zich zo goed mogelijk kan infomeren, vindt de SP'er. Techwebsite Tweakers meldde maandag dat de NSA vorig jaar in een maand tijd gegevens heeft verzameld over 1,8 miljoen telefoongesprekken in Nederland. Het gaat om metagegevens van telefoontjes, waaronder in elk geval het nummer waarnaar mensen bellen. Of ook de locatie wordt opgeslagen, is onduidelijk.

Het aantal van 1,8 miljoen was al bekend sinds een publicatie in Der Spiegel afgelopen zomer. Waar het precies betrekking op had, was tot nu toe niet duidelijk. Met een artikel in de Franse krant Le Monde is daar verandering in gekomen.

De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, die publiceert op basis van documenten die hij van Snowden heeft gekregen, kondigde onlangs in de Volkskrant aan dat hij binnenkort komt met onthullingen over de Amerikaanse afluisterpraktijken in Nederland.

© Novum 2013
sp
edward snowden
vs
klokkenluider
prism
privacy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?