Marokkaanse minister ziet af van riant salaris

marokko
15
21 okt '13
Moulay Hafid El Alami is een rijke en succesvolle Marokkaanse zakenman en werd onlangs benoemd tot minister van Industrie, Handel, Investeringen en Digitale Economie.

El Alami heeft laten weten dat hij geen salaris hoeft te ontvangen voor zijn werkzaamheden als minister. De in Marrakech geboren zakenman en politicus volgt hiermee het voorbeeld van Aziz Akhanouch, een andere succesvolle zakenman. De afgelopen vier jaar was Akhanouch minister van Landbouw en Visserij en ook hij hoefde hier geen enkele dirham voor te hebben ondanks zijn recht op tienduizenden dirhams.

Door een koninklijk besluit ontvangt elke minister in Marokko 26.000 dirham. Naast dit basissalaris ontvangen de ministers een vergoeding ter waarde van 14.000 dirham en een toelage die tot wel 20.000 dirham kan oplopen voor huisvesting, meubels, reizen en benzine. Daarnaast draait de staat op voor telefoon, elektriciteit en stookkosten. Bovendien krijgt elke minister een vergoeding van 2500 dirham voor elke dag dat hij of zij in het buitenland is voor werkzaamheden.

Aan het eind van een ministerperiode krijgt een vertrekkend minister een vertrekbonus van 360.000 dirham.

Afgezien
Hoewel de bovenstaande bedragen hoog zijn ziet Haif El Alami hiervan af. Waarschijnlijk omdat hij zijn zakken voldoende vult als CEO van Saham Group, een van de grootste groepen in het land. De zakenman is ook vice-voorzitter van de Marokkaanse Federatie van Verzekeraars en lid van het investeringscomité van het Interprofessionele Marokkaans Pensioenfonds.

Tussen 2006 en 2009 was hij voorzitter van de Algemene Confederatie van Ondernemingen in Marokko. Desondanks kan het afzien van salaris op veel bewondering rekenen bij de Marokkaanse bevolking.

© Redactie 2013
marokko
moulay hafid alami
opmerkelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?