Obama belt met Hollande over 70 miljoen afgetapte telefoontjes

buitenland
0
22 okt '13
Barack Obama heeft maandagavond gebeld met zijn Franse ambtsgenoot Francois Hollande over de afluisterpraktijken van de NSA.

De Amerikaanse veiligheidsdienst tapte in een maand ruim 70,2 miljoen Franse telefoontjes af, tot woede van de Fransen. Het Witte Huis benadrukt dat sommige recente berichten over de NSA een vertekend beeld geven, maar andere werpen terechte vragen op voor bondgenoten over de inzet van spionage door de VS. Obama zou Hollande hebben gezegd dat de informatievergaringstactieken tegen het licht worden gehouden ' om een goede balans te vinden tussen veiligheid en privacy.

Hollande liet in een verklaring weten dat hij Obama heeft gezegd de NSA-praktijken te veroordelen. Hij noemde ze 'onacceptabel tussen bondgenoten'. In het artikel van de Franse krant Le Monde staat dat de NSA bepaalde telefoonnummers in de gaten hield en aftapte. Tussen 10 december 2012 en 7 januari 2013 werden van deze nummers 70,3 miljoen telefoontjes afgetapt. Ook werden sms-berichten gescand op bepaalde woorden en, als ze deze woorden bevatten, onderschept

© Novum 2013
vs
frankrijk
hollande
obama
privacy
nsa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?