Veel steun voor misbruikt Marokkaans meisje Douaa (8)

marokko
23
23 okt '13
De 8-jarige Douaa werd door een aanrander meegenomen toen ze op weg was naar een supermarkt in de regio van Sidi Yahia El Gharb.

Het proces tegen de verdachte zorgt in Marokko voor veel medeleven. Maatschappelijke organisaties hebben zich gemobiliseerd om de arme ouders van het meisje bij te staan en dat de vermeende dader een maximale straf krijgt. Gisteren vond de laatste hoorzitting plaats waarna een vonnis snel moet volgen. Veel organisaties zijn er echter niet gerust op.

Terugblik
Het 8-jarig meisje werd op 9 september door haar broer naar een supermarkt gestuurd voor een boodschap. Vader Brahim doet tegenover H24info zijn verhaal en daar komen gruwelijke details aan bod. Toen Douaa niet terugkeerde ging haar vader op zoek waarna hij haar in een schuur aantrof. Het slachtoffertje was naakt en ook de verdachte had geen kleren aan. Door het gruwelijk gezicht raakte Brahim bewusteloos.

Uit onderzoek blijkt echter dat dit niet de eerste keer is dat de verdachte, die in de vijftig zou zijn, het meisje heeft misbruikt. Toen hij betrapt werd bood hij de vader 50.000 dirham aan zwijggeld aan. Er volgde ondanks het geldbedrag een klacht waarna de politie de man oppakte. Hij bekende in eerste instantie maar trok de bekentenis later weer in. Hij bood de vader van het meisje vervolgens 100.000 dirham aan om zijn klacht in te trekken.

Arme vader
Brahim is een man van bescheiden middelen en heeft geen vaste baan. Hij maakt zich grote zorgen over zijn familie en wil er zeker van zijn dat het recht zal zegevieren. De broer van Douaa zit zo erg met het gebeuren in zijn maag dat hij nog niet naar school gaat. Verschillende mensenrechtenorganisaties staan de familie nu bij.

Ook het Nationaal Comité voor slachtoffers van verkrachting en aanranding helpen de familie. Het comité werd in het leven geroepen nadat twee Marokkaanse meisjes genaamd Jihan en Hiba misbruikt werden en er een grote vraag was naar een dergelijke organisatie.

Verkrachting?
Voor de volgende zitting op 4 november heeft de organisatie een sit-in georganiseerd voor de rechtbank in Kenitra. Het grote doel is om ervoor te zorgen dat de verdachte gestraft zal worden voor zijn daden. Het is nog maar de vraag of de aanrander van Douaa een fikse celstraf zal krijgen omdat er geen sprake was van verkrachting. Uit medisch onderzoek blijkt namelijk dat Douaa haar maagdelijkheid nog heeft.

Het Wetboek van Strafrecht van Marokko stelt dat als er geen penetratie is er geen sprake is van verkrachting maar van molestering, zo laat Asmaa Sebbar (activiste bij verschillende organisaties) weten. Veel verenigingen en slachtoffers zien deze wet graag aangepast worden. Als de aanrander van Douaa schuldig is en er geen verzachtende omstandigheden speelden kan hij tot 20 jaar achter slot en grendel verdwijnen. 

Artikel 485 van het Wetboek van Strafrecht voorziet namelijk in deze forse straf bij misbruik van minderjarigen.

© Redactie 2013
marokko
douaa
sidi yahia el gharb
aanranding
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?