Journalist cel in om verhaal over Marokkaanse jihadisten

marokko
5
29 okt '13
Een journalist uit Marokko moet drie jaar brommen wegens terrorisme.

Moustapha Hasnaoui is een Marokkaanse journalist en kreeg in juli te horen dat hij vier jaar achter slot en grendel moet doorbrengen wegens het lidmaatschap van een criminele organisatie en het verbergen van informatie over terroristische misdrijven. Gisteren kreeg hij echter te horen dat het vonnis teruggedraaid is van vier naar drie jaar, zo meldt zijn advocaat Khalid Al-Idriss tegenover AFP.

Hasnaoui werkte voor een pro-salafistische Marokkaans tijdschrift Assabil toen hij naar Turkije reisde om verslag te doen van Marokkaanse jihadisten die via deze weg naar Syrië afreizen om daar te vechten tegen het regime van Bashar Assad. Voor de officier van Justitie was dit genoeg om hem schuldig te verklaren aan de aanklachten.

Zijn advocaat heeft echter bewijs dat tegen de bevindingen pleit. Hij stelt dat de journalist Turkije nooit binnen is gegaan omdat hij op de luchthaven door de Turkse autoriteiten werd tegengehouden. Al-Idriss gaat in hoger beroep tegen de straf van zijn cliënt.

Het proces toont gelijkenissen met dat van de hoofdredacteur van Lakome, Ali Anouzla. Anouzla werd onlangs op borgtocht vrijgelaten maar zal terechtstaan voor medeplichtigheid aan terrorisme omdat hij op zijn nieuwswebsite een link plaatste naar een video van Al-Qaida in de Islamitische Maghreb.

© Redactie 2013
marokko
syrië
arabische lente
mustapha hasnaoui
khaled al idriss
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi