Ook in VS ophef om blanken die zich zwart schminken
In Nederland laait de discussie over Zwarte Piet de laatste jaren elk jaar weer op, maar in andere landen is het jezelf zwart schminken als blank persoon een nog veel heikeler zaak.
31 October 2013
lifestyle

In de Verenigde Staten is dit jaar bijvoorbeeld de vlam in de pan geslagen over de Halloween-kostuums van een aantal blanken die besloten als een bekend zwart persoon naar een feestje te gaan. Twee mannen in Florida raakten in opspraak nadat ze foto's van zichzelf op Facebook hadden geplaatst. De twee waren verkleed als de vermoorde zwarte tiener Trayvon Martin en als George Zimmerman, de man die Martin vorig jaar, naar hij zei, uit zelfverdediging doodschoot.

De zogenaamde Trayvon was zwart geschminkt en had een nepkogelgat in zijn borst. De ander was verkleed als Zimmerman en deed op de foto alsof hij een pistool richtte op het hoofd van 'Trayvon'. Niet alle voorbeelden van dit Halloween-seizoen waren zo aanstootgevend. Julianne Hough, een actrice en zangeres, had zich verkleed als 'Crazy Eyes': een zwart personage uit de dramaserie Orange is the New Black. Hough bood naar aanleiding van de ophef haar excuses aan op Twitter.

"Ik ben enorm fan van Orange is the New Black, actrice Uzo Aduba (die Crazy Eyes speelt, red.), en het personage dat zij heeft gecreëerd", zei Hough. "Het was nooit mijn bedoeling om (...) iemand te vernederen. Ik realiseer me dat ik met mijn kostuum mensen heb beledigd en pijn heb gedaan en ik bied mijn oprechte excuses aan."

Als blanke Amerikaan jezelf zwart schminken - in de VS ook wel 'blackface' genoemd - ontstond in de 19e eeuw. Het kwam voort uit een combinatie van superioriteitsgevoel, angst en fascinatie voor de cultuur van zwarte Amerikanen, zegt hoogleraar Amerika-studies Eric Lott. "Het is elke keer een vorm van vermaak waar mensen op allerlei manieren mee in de problemen komen. Politieke problemen vanwege het verband met de slavernij of een probleem omdat het neerkomt op een soort fantasie over zwarte mensen", aldus Lott.

Spot en eerbetoon liggen erg dicht bij elkaar, aldus hoogleraar media, cultuur en communicatie Marita Sturken. Nuance is echter niet mogelijk waar het 'blackface' betreft. "Het is nooit eenvoudig, en als je een kostuum aantrekt en jezelf zwart schminkt is nuance onmogelijk", zegt ze over Hough. "Het maakt niet uit dat ze een personage uit een tv-serie was. Dat spreekt haar niet vrij. Als ze iets op haar gezicht smeert, dan is dat blackface, en dan wordt deze zeer ingewikkelde geschiedenis opgerakeld."

© Novum 2013
zwarte piet
racisme
vs
trayvon martin
zimmerman
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi