'Marokkaanse vrouwen mogen identiteit doorgeven aan buitenlandse man'

marokko
43
31 okt '13
Als het aan de minister van Justitie ligt gaan er soepelere regels gelden voor Marokkaanse vrouwen die een buitenlandse man huwen.

Mustapha Ramid deed daartoe een wetsvoorstel. Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer vroeg hij de regering om snel te handelen zodat Marokkaanse vrouwen en hun buitenlandse echtgenoten kunnen profiteren van soepelere regels. Nu stelt artikel 10 van het Wetboek voor Nationaliteit dat een man met een Marokkaanse vrouw een verblijfplaats in Marokko moet hebben, hier vijf jaar woonachtig moet zijn en een verklaring van het ministerie van Justitie moet verkrijgen om recht te hebben op de Marokkaanse nationaliteit.

Vanzelfsprekend moet het stel dan ook bij wet getrouwd zijn. Ramid deed het voorstel om problemen op te lossen en te voorkomen die nu ontstaan door twee verschillende nationaliteiten bij een gezin. Denk daarbij aan bureaucratische problemen en reisproblemen. Het kan volgens de minister dan ook niet zijn dat leden van hetzelfde gezin worden onderworpen aan verschillende rechtsstelsels. Voor mannen die een buitenlandse vrouw huwen gelden al wel soepelere regels.

© Redactie 2013
marokko
mustapha ramid
rabat
huwelijk
vrouwen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?