Iraanse journalist achter tralies om artikel opvolger profeet Mohammed

buitenland
19
3 nov '13
De hoofdredacteur van de Iraanse krant Bahar is opgepakt en in de cel gezet, omdat hij een artikel over het sjiisme had gepubliceerd dat volgens de Iraanse autoriteiten een belediging was van de islamitische normen en waarden.

De Iraanse autoriteiten hebben afgelopen maandag al een verschijningsverbod uitgevaardigd voor de hervormingsgezinde krant. Volgens het Iraanse persbureau ISNA werd de hoofdredacteur, Saeed Pourazizi zaterdag naar de gevangenis gebracht. Volgens zijn vrouw was haar man opgeroepen om voor de rechter te verschijnen, maar in plaats dat hij daar naar toe werd gebracht, verdween hij achter de tralies.

De autoriteiten hebben bepaald dat hij alleen op borgtocht kan vrijkomen. Bahar publiceerde vorige week woensdag een opiniestuk waarin werd betwijfeld of profeet Mohammed (vzmh) een opvolger heeft aangewezen. De sjiitische moslims geloven dat de profeet Mohammed de imam Ali Ibn Abi Talib, zijn zwager, heeft benoemd tot leider van de islamitische gemeenschap.

Authentieke bewijzen vertellen ons echter dat Mohammed (vzmh) Abu Bakr als leider aanwees. Volgens Teheran ondermijnde de krant hiermee de islamitische normen en waarden. Sinds 2000 zijn in Iran meer dan honderdtwintig hervormingsgezinde kranten gesloten. Tientallen journalisten zijn achter de tralies gezet.

© Novum 2013
soennieten
sjiieten
bahar
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi