Artsen martelden gevangenen Guantanamo Bay

buitenland
14
4 nov '13
Artsen en psychologen van het Amerikaanse leger hebben gedetineerden van de Guantanamo Bay-gevangenis en andere speciale detentiecentra gemarteld.

Dat blijkt uit een onderzoek van een speciale taakgroep die onderzoek heeft gedaan naar de beroepsethiek van gezondheidswerkers in gevangenissen. De medici en de psychologen 'ontwikkelden en namen deel aan wrede, inhumane en vernederende behandelingen en martelingen van gedetineerden'.

Volgens het rapport eisen het Amerikaanse ministerie van defensie en de CIA sinds de aanslagen van 11 september 2001 dat gezondheidswerkers meehelpen met het verzamelen van informatie. De gevangenen hadden hier ernstig onder te lijden. Hoewel er de afgelopen jaren maatregelen zijn genomen om de martelpraktijken in te perken, is de rol van artsen onveranderd gebleven: nog altijd moeten ze meewerken aan het verzamelen van informatie. Dat druist in tegen de beroepsethiek.

De Amerikaanse bevolking moet er volgens de taakgroep van op aan kunnen dat medici zich 'houden aan de ethiek die van artsen verwacht mag worden, ongeacht waar ze hun werk uitvoeren'. "Het is duidelijk dat het leger zich niet aan deze afspraak heeft gehouden en dat artsen werden omgevormd tot agenten van het leger en dat zij hebben gehandeld in strijd met de medische ethiek en praktijk. We hebben de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt", aldus Gerald Thomson, hoogleraar medicijnen aan de Columbia University en lid van de taakgroep.

Artsen die meehielpen met ondervragingen werden door het ministerie van defensie niet gezien als artsen, maar als 'veiligheidsmedewerkers'. Verplegend personeel en artsen hadden opdracht om gevangenen in hongerstaking gedwongen te voeden, hoewel dat ingaat tegen de regels. Bovendien was er van beroepsgeheim geen sprake: artsen moesten alle informatie over gevangenen en hun fysieke en geestelijke gesteldheid delen met de ondervragers.

Soms werden ze zelf als ondervragers ingezet. De artsen hielden zich bovendien niet aan de regels voor het melden van mishandeling van gevangenen, terwijl dat was voorgeschreven door het hoofd van de medische dienst van het leger.

Ook de medische dienst van de CIA speelde een belangrijke rol. De dienst adviseerde het Amerikaanse ministerie van justitie dat methoden als het onthouden van slaap en waterboarding - dat beide gezien wordt als marteling - medisch aanvaardbaar was. Medisch personeel van de CIA was zelfs aanwezig als er waterboarding plaatsvond.

© Novum 2013
guantanamo bay
mishandeling
marteling
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi