Morsi laat zich niet kennen, proces volgend jaar verder

buitenland
24
4 nov '13
Het proces tegen de Egyptische ex-president is maandag verdaagd en gaat pas 8 januari weer verder.

Dat heeft de Egyptische staatstelevisie gemeld. Het proces werd eerder op de dag al stilgelegd omdat Morsi en zijn medeverdachten leuzen scandeerden in de rechtszaal. Morsi en veertien andere prominente leden van de Moslimbroederschap worden vervolgd voor het aanzetten tot moord en geweld tijdens de rellen bij het presidentieel paleis vorig jaar. Leden en aanhangers van de Broederschap vielen toen tegenstanders van Morsi aan, die met honderdduizenden tegelijk opriepen tot het aftreden van de president.

Tien mensen kwamen om. Morsi toonde zich opstandig nadat de rechter hem had aangesproken als 'de aangeklaagde'. "Ik ben doctor Mohammed Morsi, de president van de republiek", zei de ex-president. "Ik ben de legitieme president van Egypte. Ik weiger te worden berecht door deze rechtbank." Morsi hekelde ook de machtsovername door het leger. "Dit is een militaire coup waarvan de leiders moeten worden berecht (...)." Morsi's medeverdachten scandeerden 'Weg, weg met de militaire coup'.

Het proces liep eerder in de ochtend ook al twee uur vertraging op. Morsi weigerde het gevangenisuniform aan te trekken waarin verdachten normaal gesproken in de rechtbank verschijnen. Het is een manier voor de ex-president om te benadrukken dat hij de legitimiteit van de rechtszaak niet erkent.

De veiligheidsdiensten en het leger zijn massaal op de been rondom de politieacademie waar het proces wordt gehouden. Honderden agenten van de oproerpolitie staan paraat en het complex is omsingeld door pantservoertuigen van zowel de politie als het leger. De oprit naar de academie is afgezet en alleen gemachtigd personeel en geaccrediteerde journalisten komen voorbij de poort.

Enkele honderden aanhangers van Morsi hadden zich verzameld bij de omheining en droegen portretten van de gewezen president met zich mee. Ze scandeerden leuzen tegen legerleider Abdel-Fatah el-Sissi. De politie loste waarschuwingsschoten om voor- en tegenstanders van Morsi uit elkaar te houden. In het centrum van Caïro zetten agenten traangas in om de kemphanen uit elkaar te houden. Ook in de zuidelijke stad Assiut werd traangas ingezet.

© Novum 2013
egypte
moslimbroederschap
mohammed morsi
arabische lente
proces
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?