Algerije neemt wraak en arresteert tientallen Marokkanen

marokko
58
4 nov '13
Het is nog maar de vraag of het op korte termijn nog goed komt met de betrekkingen tussen Marokko en Algerije.

Dit keer was het niemand minder dan de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika die de vlam in de pan liet slaan door vraagtekens te zetten bij de mensenrechten in de Marokkaanse Sahara. Hij riep daarbij op om de VN-missie uit te breiden. Omdat het juist de leider van Algerije is die zulke uitspraken deed besloot Marokko de diplomaat in Algiers terug te roepen. Marokko zag dit als pure provocatie en een teken van onvoorwaardelijke steun aan de Polisario. 

Nadat een burger de Algerijnse vlag verwijderde van het consulaat sprak Algerije van 'een aanval' zoals die wel vaker voor komen. Marokko stelde dat het om een incident ging waarna Algerije beweerde dat Marokko 'sorry' zei voor het incident. Marokko ontkende dit direct.

Wraak
In wat lijkt op een vergeldingsactie van de Algerijnen hebben de autoriteiten tientallen Marokkanen gearresteerd die woonachtig zijn in Algerije. De arrestanten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan vermeende spionage en drugshandel. Op deze manier lijkt de hele situatie flink uit de klauwen te lopen. Nadat Algerijnse nieuwsbronnen zoals Numidianews Marokkanen als 'apen' beschreef lijken ook de autoriteiten het spelletje hard te willen spelen.
 
Daarbij richten ze zich dus voorlopig op Marokkanen die woonachtig zijn in Algerije, aldus Al Alam. Volgens officiële berichtgevingen zullen de autoriteiten vaststellen wat de achtergrond van hun illegale aanwezigheid in Algerije is. Dezelfde bron meldt dat de arrestanten er ook van worden verdacht terroristische activiteiten te hebben gepleegd. Bij een enkeling zijn grote geldbedragen gevonden van rond de honderd miljoen dirham.

Onder de arrestanten waren 42 Marokkaanse illegalen, die in de bouw werkten door de grote vraag naar geschoolde en gekwalificeerde bouwvakkers. De Algerijnse politie zou al het geld dat zij verdienden in beslag hebben genomen. Het ligt in de lijn der verwachting dat de Marokkanen berecht worden na voltooiing van onderzoeken.

© Redactie 2013
marokko
algerije
arrestaties
drugshandel
rabat
algiers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi