Ahmed D. in dorststaking door uitzichtloze situatie in Egyptische cel

algemeen
0
5 nov '13
Een Nederlander die sinds augustus in de gevangenis zit in de Egyptische hoofdstad Caïro is maandag in dorststaking gegaan.

Hij heeft nog altijd geen enkel bewijsstuk of document gehad en protesteert zo tegen de uitzichtloosheid van zijn situatie, zegt zijn advocaat André Seebregts dinsdag. Een kleine twee weken geleden ging de 25-jarige Ahmed D. al in hongerstaking omdat zijn zaak nog altijd niet voor de rechter is gebracht. "Er is alleen sprake van vage algemene beschuldigingen", aldus zijn advocaat. Zaterdag zou D. zijn mishandeld door het gevangenispersoneel. Volgens de advocaat omdat hij in hongerstaking is.

Tachtig dagen geleden viel de politie het huis van de Nederlander in Caïro binnen, op zoek naar een huisgenoot van hem. "Toen hij niet kon zeggen waar deze huisgenoot was, werd mijn cliënt aangehouden op verdenking van contact met terroristen", zegt de advocaat. Verder wordt D. beschuldigd van het lidmaatschap van een terroristische organisatie en het trainen van terroristen.

Het is volgens Seebregts van het grootste belang dat de zaak snel voor een rechter komt. "De rechtspraak is nog onafhankelijk. Als je daar eenmaal komt, is er een redelijke kans op vrijlating. Onlangs zijn nog twee Canadezen, die onder soortgelijke omstandigheden waren opgepakt, na interventie van de Canadese overheid vrijgelaten."

D. wordt nu vastgehouden door wat de advocaat 'een soort commissie van homeland security' noemt, die eerst meer onderzoek wil doen voor de zaak voor de rechter wordt gebracht. Hij wil dat Nederland de Egyptische regering maant de zaak sneller te behandelen, maar dat is het ministerie van Buitenlandse Zaken niet van plan. "Dat is niet gebruikelijk. Wij zouden het ook niet fijn vinden als andere landen zich gaan bemoeien met zaken tegen hun inwoners in ons land", zegt een woordvoerder van het ministerie.

D. krijgt wel consulaire bijstand. Dat houdt in dat de ambassade contact met zijn familie onderhoudt. Ook krijgt hij bezoek. D. is de kleinzoon van de vroegere president Siad Barre van Somalië, die in 1991 werd verdreven. D. was toen 2 jaar oud en kreeg met zijn familie in ons land eerst een vluchtelingenstatus en werd later Nederlander. Op zijn zeventiende ging hij naar het Verenigd Koninkrijk waar hij een studie tot vliegtuigmonteur volgde.

Hij woonde sinds twee jaar in Egypte met een Duitse echtgenote, die kort na aanvang van zijn hongerstaking is bevallen van een zoon. Ze hadden plannen om naar Duitsland te verhuizen.

© Novum 2013
ahmed d
cairo
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?