Agenten Marokko mogen niet meer op Facebook en Twitter

marokko
3
5 nov '13
Voor Marokkaanse politieagenten is het sinds kort verboden om gebruik te maken van sociale netwerken.

De Directie voor de Nationale Veiligheid (DGNS) is de overkoepelende autoriteit die onder meer verantwoordelijk is voor het politiesysteem. DGNS besloot om politieagenten een verbod op te leggen voor het gebruik van social media. Daarmee volgt het de regel die in 2011 werd opgelegd aan Marokkaanse soldaten. Ook personen in het leger, welke rang ook, mogen geen gebruik maken van onder meer Facebook.

Controle
De directie voert het verbod in ter bijdrage aan de nationale veiligheid omdat agenten regelmatig de neiging hebben om dingen te uiten die binnenskamers moeten blijven. Om het verbod te handhaven heeft het autoritaire orgaan een eenheid van informatici opgezet. De eenheid opereert vanuit Frankrijk en houdt Marokkaanse politieagenten - die de regel niet naleven - in de gaten.

Depressieve en ontevreden agenten die onder een valse naam dingen publiceren over interne veiligheidssituaties of andere gebeurtenissen kunnen een straf tegemoet zien. De regel is op z'n minst opmerkelijk te noemen. In Nederland is social media juist een medium aan het worden waar de politie en andere veiligheidsdiensten graag gebruik van maken.

© Redactie 2013
marokko
facebook
twitter
politie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?