In Nederland geen plek voor Syriërs, wel voor Russiche homo's

algemeen
45
5 nov '13
Russische homo's die lijden onder de antihomowet kunnen asiel krijgen in Nederland.

Dat blijkt uit een brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De SP, GroenLinks en D66 wilden van Timmermans weten of hij bereid is het asielbeleid voor Russische lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's) aan te passen, zodat hun asielaanvragen met 'voorrang en soepel' zullen worden beoordeeld. Deze partijen maken zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe wet die 'homopropaganda' verbiedt.

De minister antwoordt dat uit een nieuw ambtsbericht blijkt dat de positie van LHBT's in Rusland 'op diverse terreinen onder druk' staat. De situatie van homo's wordt 'uiteraard meegewogen' bij de beoordeling van asielverzoeken, schrijft de minister. "Bij de beoordeling van asielverzoeken geldt bijvoorbeeld dat een onmenselijke behandeling moet worden beschouwd als een ernstige schending van de grondrechten", vervolgt Timmermans.

"Een dergelijke behandeling zal, indien deze plaatsvindt om redenen van één van de vervolgingsgronden, leiden tot het verstrekken van een verblijfsvergunning." Timmermans heeft eerder de antihomowet al veroordeeld. Dat deed hij onder meer tijdens een gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov. De wet heeft een 'stigmatiserende en discriminerende' werking, draagt bij aan een homofoob klimaat en heeft een intimiderend effect op LHBT-personen en symphatisanten", aldus Timmermans.

© Novum 2013
rusland
timmermans
homoseksualiteit
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi