Ziekenhuizen hebben smerigste toiletten
Toiletten in ziekenhuizen zijn gemiddeld smeriger dan in de horeca of in tankstations.
06 November 2013
lifestyle

Ook gemeentehuizen, sportclubs en warenhuizen scoren beter. De gezondheidszorg eindigt 'reddeloos onderaan', concludeert het platform voor schoonmaakprofessionals Service Management in het Nationaal Toiletonderzoek 2013. De toilethygiëne in ziekenhuizen heeft volgens de onderzoekers een vrije val gemaakt. Vorig jaar werd nog 45 procent van de onderzochte wc's in de ziekenhuizen als goed beoordeeld.

Nu is dat nog maar twintig procent. De helft van de toiletbrillen wordt zelfs als zeer slecht beoordeeld. De onderzoekers tekenen wel aan dat het niet om toiletten in patiëntenkamers gaat, maar om toiletten in de hal van een ziekenhuis of bij de polikliniek. Niet eerder scoorde de gezondheidszorg zo slecht in het jaarlijkse onderzoek. Hoe dat komt, is niet onderzocht. In het rapport worden de bezuinigingen op de gezondheidszorg genoemd als mogelijke oorzaak.

Bij hoge nood zou beter kunnen worden uitgeweken naar een gemeentehuis, een sportclub of een tankstation. Daar is een derde van de wc's in orde. Ook hier is sprake van achteruitgang, want vorig jaar was 41 procent nog in orde. Bij tuinencentra, warenhuizen en bouwmarkten was een kwart proper. Vorig jaar was dat nog een derde.

Voor het onderzoek werden door het hele land van 150 toiletten monsters genomen van de toiletbril, de spoelknop, de deurknop aan de binnenkant van de deur en de knop van de kraan. Over het algemeen was 38 procent van de openbare toiletbrillen vies. Van de kraanknoppen was 28 procent onhygiënisch. Dat zou komen doordat die stevig moeten worden vastgepakt.

De spoelknoppen zijn in negentien procent van de gevallen besmet. Van de deurknoppen was slechts negen procent vies, dat zou komen doordat die alleen maar met de onderkant van de hand wordt aangeraakt.

© Novum 2013
toilet
ziekenhuis
horeca
gezondheid
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi