Moslimbroederschap blijft verboden in Egypte

buitenland
6
6 nov '13
De Egyptische Moslimbroederschap blijft verboden en de beslissing dat beslag zal worden gelegd op de bezittingen van de organisatie blijft van kracht.

Het Hof voor Urgente zaken in Caïro heeft dat woensdag bepaald. De Moslimbroederschap werd op 23 september verboden. De organisatie was naar het hof gestapt om de bekrachtiging van dat verbod tegen te houden. Zij gaat tegen de uitspraak van woensdag in beroep, liet een van haar advocaten weten.

Sinds de Mohammed Morsi op 3 juli werd afgezet zijn de kopstukken, onder wie Morsi zelf, en honderden aanhangers van de organisatie opgepakt. Morsi's proces - hij is aangeklaagd wegens het aanzetten tot moord en geweld - is maandag van start gegaan. Het wordt op 8 januari voortgezet.

De Moslimbroederschap bestaat al sinds 1928, maar was decennialang verboden en bleef noodgedwongen ondergronds. De beweging werd soms wat vrijheid gegund, maar de leiders moesten vaak vrezen voor arrestatie en jarenlange hechtenis. Na de val van de autocratische president Hosni Mubarak in 2011 kwam de beweging aan de macht en werd Moslimbroeder Morsi president; tot het leger ingreep.

© Novum 2013
egypte
arabische lente
moslimbroederschap
caïro
coup
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi