Examendieven voor het eerst voor rechter

algemeen
0
7 nov '13
De elf leerlingen die worden verdacht van betrokkenheid bij de examendiefstallen bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun staan donderdag voor het eerst voor de rechter.

De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. Het gaat om een zogeheten regiezitting, waarin de zaak wordt voorbereid. Van de elf verdachten waren er acht eindexamenleerlingen van Ibn Ghaldoun. Naast de acht eindexamenleerlingen worden ook een niet-eindexamenkandidaat en een oud-leerling van de islamitische school, en een eindexamenkandidaat van een andere school verdacht. Twee van de elf verdachten zijn minderjarig.

De zaak kwam eind mei aan het rollen toen bleek dat het vwo-examen Frans was uitgelekt en op internet was geplaatst. Uiteindelijk bleek na onderzoek dat er in totaal 27 eindexamens waren gestolen van Ibn Ghaldoun. Het ging om vijftien vwo-, tien havo- en twee vmbo-examens.

Door de diefstal van de examens moesten bijna zeventienduizend leerlingen het vwo-examen Frans een dag later maken. Alle andere gestolen examens werden later op het Ibn Ghaldoun ongeldig verklaard. Sommige leerlingen zaten daardoor nog tot in augustus in de examenstress. In totaal meldden zich 26 leerlingen die gebruik wilden maken van een inkeerregeling. Ze hadden vooraf de gestolen examens ingezien maar mochten die overmaken als ze zich vrijwillig meldden.

De examenfraude resulteerde uiteindelijk in het dichtdraaien van de geldkraan van Ibn Ghaldoun door staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD), waarna de scholengemeenschap failliet werd verklaard. Honderden leerlingen moesten daardoor naar een andere school zoeken.

Hoe de examens uiteindelijk gestolen konden worden, moet tijdens de rechtszaak duidelijk worden. Mogelijk konden de leerlingen bij de examens door middel van een zoekgeraakte sleutel van de kluis. Bij de kluis, waar de examens in opgeborgen lagen, zijn geen braaksporen gevonden.

© Novum 2013
ibn ghaldoun
fraude
examenfraude
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi