'Wel degelijk onderzoek naar teruggekeerde Syriëgangers'

algemeen
0
8 nov '13
Naar teruggekeerde Syriëgangers lopen strafrechtelijke onderzoeken om te kijken of ze met een aantal maanden voor de rechter kunnen worden gebracht.

Geprobeerd wordt ze te vervolgen voor bijvoorbeeld het plegen van een terroristisch of een ander in Syrië gepleegd misdrijf. Dat zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof donderdag in het NOS Journaal. Woensdag meldde het televisieprogramma Eenvandaag nog na onderzoek dat Nederlandse jihadstrijders die zijn teruggekeerd uit Syrië niet direct zijn opgepakt en vervolgd, maar dat ze hulp en begeleiding krijgen om te re-integreren.

Zo worden ze geholpen bij het vinden van een baan of opleiding. Steden en veiligheidsdiensten zouden hopen met de aanpak te voorkomen dat de Syriëgangers verder radicaliseren. Op de achtergrond zouden politie en justitie wel onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd, maar dat zou lastig te bewijzen zijn, meldde Eenvandaag. Politie en veiligheidsdiensten houden de jongeren wel in de gaten, maar de aanpak zou vooral gericht zijn op re-integratie.

Schoof stelt dat niet naïef naar de teruggekeerde Syriëgangers moet worden gekeken. In Syrië zijn ze in meerdere of mindere mate betrokken geweest bij gevechten van groepen met het jihadisme in het vaandel. "Men kan dus geïnspireerd zijn om hier een aanslag te plegen."

© Novum 2013
syrië
arabische lente
polderjihadisten
dick schoof
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?