Berbers bezetten aardgascomplex in Libië

buitenland
70
8 nov '13
Een vijftigtal strijders van een Berbermilitie heeft donderdag het olie- en aardgascomplex Mellitah bij Zwara in het westen van Libië bezet.

Ze eisen dat het complex en de uitvoer van gas naar Italië worden stilgelegd, zei een medewerker. Het complex is een gezamenlijke onderneming van de Libische Nationale Oliemaatschappij en het Italiaanse Eni. Volgens de medewerker willen de bezetters druk uitoefenen op het interim-parlement om hun bevolkingsgroep een grotere vertegenwoordiging te geven in het panel dat een nieuwe grondwet voor Libië moet opstellen.

Onderdrukt
De Berbers vormen ongeveer een vijfde van de bevolking van Libië, maar hebben maar zes zetels in het zestig leden tellende panel. Onder Moammar Gadhafi werden de Berbers in Libië onderdrukt. Ze willen in de nieuwe grondwet garanties voor hun rechten, taal en cultuur. Sinds de val van Gadhafi in 2011 kampt Libië met milities die met elkaar wedijveren om macht en financiële belangen.

Milities in het oosten hebben zich olie-exportstations toegeëigend, waardoor de nationale economie grote schade lijdt. De milities moeten zich voor het einde van het jaar formeel aansluiten bij het reguliere leger of de politie. De regering zegt ze daarna niet meer hun diensten te zullen betalen, maar het is de vraag of de milities zich iets van dit dreigement zullen aantrekken.

© Novum 2013
berbermilitie
berbers
mellitah
zwara
libië
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?