Saudi-Arabië gunt Jordanië plekje in Veiligheidsraad

buitenland
2
8 nov '13
Jordanië komt in plaats van Saudi-Arabië in januari in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Jordaanse VN-ambassadeur prins Zeid al Hussein is naar Amman gevlogen om te bespreken hoe het land deze rol de komende twee jaar gaat invullen. Saudi-Arabië bedankte voor een van de tien roulerende zetels in de Veiligheisraad, met het argument dat dit VN-orgaan niet in staat is om oorlogen te beëindigen en conflicten op te lossen. Volgens Saudi-Arabië heeft de raad gefaald in de burgeroorlog in Syrië.

Kennelijk zijn Jordanië en Saudi-Arabië een ruil overeengekomen. Eerder deze week gaf Jordanië zijn poging op om een plaats te bemachtigen in de VN-Mensenrechtenraad, daarmee de weg vrijmakend voor de enige andere gegadigde, Saudi-Arabië.

"Het is walgelijk dat zetels in 's werelds belangrijkste mensenrechtenorgaan als koopwaar worden verhandeld, door non-democratiëen als goedkope snuisterijen worden behandeld", zei Hillel Neuer, directeur van UN Watch, een in Genève gevestigde mensenrechtenorganisatie.

Saudi-Arabië verbijsterde de diplomatieke wereld door binnen 24 uur de aan het land toegewezen zetel in de Veiligheidsraad te weigeren. De actie werd gezien als een kat in de richting van de Verenigde Staten, als een afspiegeling van meer dan twee jaar frustratie jegens deze ooit zo hechte bondgenoot. De twee landen zijn het oneens over een aantal kwesties in het Midden-Oosten, in het bijzonder Egypte en Syrië. Ook stoort Riyad zich zeer aan de toenadering tussen de VS en Iran.

© Novum 2013
jordanie
saoedi-arabië
vn
veiligheidsraad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?