'Syrië gebruikt brandbommen om kinderen letsel toe te brengen'

buitenland
5
11 nov '13
Human Rights Watch roept alle landen op Syrië onder druk te zetten om onmiddellijk op te houden met het inzetten van brandbommen in de burgeroorlog.

De mensenrechtenorganisatie pleit voor aanscherping van internationale afspraken om het gebruik van zulke wapens geheel of in elk geval zo veel mogelijk uit te bannen. Volgens HRW hebben in Syrië sinds november 2012 minstens 56 aanvallen met brandbommen plaatsgevonden. Twee daarvan waren op schoolgebouwen in woonwijken. De organisatie baseert zich op onderzoek in het veld en andere documentatie.

De brandbommen veroorzaken buitengewoon pijnlijke verwondingen die erg moeilijk te behandelen zijn. Bovendien veroorzaken ze grote verwoestingen. "Syrië gebruikt brandbommen om burgers onder wie talrijke kinderen vreselijk letsel toe te brengen", zeg HRW-onderzoeker Bonnie Dochtery. "Maar waar blijft het internationale protest hiertegen? Andere landen moeten het gebruik van brandbommen door Syrië net zo veroordelen als zijn gebruik van chemische wapens en clusterbommen."

Syrië heeft zich niet aangesloten bij de Conventie over Conventionele Wapens (CCW) uit 1980 of het protocol dat de inzet van brandbommen in gebieden met 'burgerconcentraties' verbiedt. Volgens HRW maakt het land zich door het gebruik van deze wapens in of bij bevolkingscentra schuldig aan schending van het internationale humanitaire recht of het oorlogsrecht, omdat deze wapens inherent onnauwkeurig zijn.

Volgens HRW blijkt uit getuigenverklaringen dat de brandbommen worden afgeworpen door vliegtuigen of helikopters van de Syrische luchtmacht. De vliegtuigbommen waren allemaal van Sovjet-makelij. Het is volgens de organisatie onduidelijk hoe en wanneer Syrië aan deze wapens is gekomen, noch hoeveel het er nog in voorraad heeft.

© Novum 2013
arabische lente
syrië
hrw
brandbommen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?