HRW roept Algerije op matje om mensenrechten

buitenland
4
12 nov '13
Vijf van de zestien landen die interesse hebben getoond in een plekje in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties hebben jarenlang de raad juist tegengewerkt.

Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gezegd. De betreffende landen hebben meermaals deskundigen van de Mensenrechtenraad de deur gewezen. Volgens HRW hebben Algerije, China en Rusland al meer dan tien keer een verzoek van een VN-deskundige om een bezoek aan het land te brengen afgewezen. Sommige verzoeken stammen zelfs nog uit 2000.

Saudi-Arabië en Vietnam moeten nog reageren op zeven verzoeken. Een daarvan is meer dan tien jaar oud. "Landen die geen VN-experts hebben toegelaten die zijn benoemd door de raad hebben een hoop uit te leggen", aldus Peggy Hicks van HRW. "Het is net als iemand aannemen en hem vervolgens de toegang tot het kantoor weigeren."

Van leden van de Mensenrechtenraad wordt verwacht dat ze 'de hoogste standaarden' nastreven en 'volledig samenwerken' met de Mensenrechtenraad. De Algemene Vergadering van de VN beslist dinsdag naar welke landen de veertien vrijkomende zetels gaan.

© Novum 2013
algerije
hrw
vn
mensenrechtenraad
peggy hicks
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi