Strijd om buitenwijken Damascus laait op

buitenland
11
12 nov '13
In de zuidelijke buitenwijken van Damascus is dinsdag de strijd tussen Syrische regeringstroepen en opstandelingen opgelaaid.

De gevechten woeden rond Hejeira, dat in handen van rebellen is, en Sayyida Zainab, dat door regeringstroepen wordt beheerst. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en een opstandelingengroep in Damascus vechten strijders van de sjiitische Libanese Hezbollah mee aan de kant van de regeringstroepen.

De regeringstroepen en pro-Assad-strijders zijn al enige tijd bezig terrein terug te veroveren op de rebellen. In de voorbije weken hebben ze al vier bolwerken van de opstandelingen in de noordelijke provincie Aleppo en ten zuiden van Damascus heroverd.

In de wijk Yarmouk is dinsdag een bestand gesloten, melden de Syrische staatsmedia en Rami Abdurrahman van het Observatorium. Voor- en tegenstanders van president Bashar Assad zullen de wapens neerleggen en Syrische regeringstroepen zullen controleposten aan de randen van Yarmouk bemannen. Na de bekendmaking van het bestand klonken in Yarmouk nog schoten, maar als het bestand houdt kunnen burgers het gebied ontvluchten en kunnen hulpverleners naar binnen.

In Yarmouk ligt ook een Palestijns vluchtelingenkamp, waarvan duizenden bewoners door de strijd ontheemd zijn geraakt. Bij een aanslag in het buurland Libanon is dinsdag een soennitische geestelijke om het leven gekomen. Sjeik Saad El-Deen Ghieh werd door twee mannen onder vuur genomen toen hij in zijn auto door Tripoli reed, meldt het Libanese nationale persbureau.

Ghieh overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Libanese regeringsmilitairen zijn naar het gebied gestuurd om verder geweld te voorkomen.

© Novum 2013
damascus
sayyida zainab
hejeira
syrië
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?