Tegenstanders Zwarte Piet keren Sint de rug toe

algemeen
111
12 nov '13
Tegenstanders van Zwarte Piet worden opgeroepen om tijdens de intocht van Sinterklaas zaterdag de rug naar de optocht te keren.

"Dit werkt het beste als wij massaal met zijn allen aanwezig zijn", schrijft de stichting Nederland Wordt Beter op haar Facebookpagina. Nederlanders die vinden dat het fenomeen Zwarte Piet een racistisch tintje heeft, wordt gevraagd zaterdagmiddag naar de Dam in Amsterdam te komen. Daarbij wordt ook gevraagd een T-shirt met de opdruk 'Zwarte Piet is racisme' te dragen. De stichting adviseert sympathisanten niet in te gaan op provocaties.

De discussie over het racistische gehalte van Zwarte Piet wordt dit jaar heviger dan ooit gevoerd. Het debat werd versterkt door een onderzoek dat een commissie van de Verenigde Naties instelde naar het fenomeen.

Tegenstanders hopen dat de knecht van Sinterklaas op een andere manier kan worden ingekleurd, door bijvoorbeeld slechts roetvegen op het gezicht te schminken in plaats van het hele lichaam zwart te maken. In Amsterdam worden de pieten onder meer ontdaan van hun gouden oorringen om de tegenstanders tegemoet te komen.

© Novum 2013
zwarte piet
sinterklaas
racisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi