Marokko verklaart de oorlog aan shisha

marokko
44
13 nov '13
Mohammed Hassad is sinds kort de nieuwe Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken en verklaarde onlangs de oorlog aan het gebruik van shisha (waterpijp) in openbare plaatsen.

'U kunt op ons rekenen', zei Hassad tegen Zoubida Bouayad, een raadslid van de Socialistische Unie (USFP). Bouyad uitte daarvoor haar zorgen over de hoge mate van gebruik van de waterpijp bij jonge jongens en meisjes in cafés. Het probleem is nog groter omdat deze cafés dichtbij middelbare- en hoge scholen gevestigd zijn. 'We zullen de inspanningen in de strijd tegen het gebruik van shisha in cafés en andere plaatsen versterken', benadrukte de minister. 

Stormachtige ontwikkeling
De minister erkende het probleem volgens nieuwsbron Le360. Hassad uitte zijn verbazing vooral over de stormachtige ontwikkeling van de waterpijp, die volgens hem vreemd is aan de Marokkaanse cultuur en gewoonten. Onder leiding van de PJD-partij werd in 2012 een heuse campagne ingezet om de waterpijp in ieder geval een halt toe te roepen in openbare ruimtes. 

In totaal werden 12.000 waterpijpen en zes ton tabak in beslag genomen. In 2013 daalde het aantal in beslag genomen waterpijpen tot slechts 5000 en twee ton tabak. 

Wet
Zoubida Bouayad benadrukte tegenover de minister ook dat er een dringende behoefte is aan een wet tegen de waterpijp en elektronische sigaretten. Bouayad ziet het gebruik ervan als ernstige bedreiging voor de jeugd. 'Het ontbreken van een wet tegen het gebruik van shisha in Marokkaanse cafés moedigt het bestaan van dit fenomeen aan', zei ze.

© Redactie 2013
marokko
shisha
waterpijp
mohammed hassad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi