Marokko gaat illegale immigranten erkennen

marokko
28
13 nov '13
Marokko heeft details onthult over een 'uitzonderlijk initiatief' om officiële documenten te verschaffen aan honderden illegale immigranten.

In Marokko leven tienduizenden illegale immigranten uit Sub-Sahara landen en koesteren allen maar een hoop: het bereiken van Europees grondgebied. Marokko gaat er nu voor zorgen dat het verblijf van enkele honderden in Marokko in ieder geval rechtmatig is. De regering onthulde maandag een plan dat onderdeel is van een nieuw migratiebeleid. De minister van Binnenlandse Zaken, Mohammed Hassad en minister van Migratie Anis Birou hielden een speciale persconferentie voor de nieuwe maatregel.

Volgens de minister is het plan vooral in het leven geroepen om de situatie van vreemdelingen die illegaal in Marokko te regulariseren. In Salé zeiden de ministers eveneens dat ongeveer 850 immigranten nationale erkenning krijgen als asielzoekers. De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) zal deze mensen aanwijzen waarna Marokko alles in werking zet om de immigranten een legale verblijfsstatus te geven. 

Criteria
Voor de overige tienduizenden immigranten die eenzelfde behandeling en erkenning willen is een lijst met criteria opgesteld waaraan voldaan moet worden. Denk daarbij aan huisvesting, aantal jaar in Marokko, burgerlijke status, arbeidsverleden en medische geschiedenis. Volgens de minister zijn er tussen de 25.000 en 40.000 illegale immigranten uit Afrika in Marokko. 

Precieze aantallen kunnen niet genoemd worden omdat velen in bossen en afgelegen gebieden wonen tot ze een poging wagen om Spanje, Italië of Malta te bereiken. De meeste immigranten proberen Spanje te bereiken via de Spaanse enclave Melilla. In een poging die toestroom van immigranten af te weren is Spanje begonnen met het installeren van nog meer prikkeldraad en speciale hekken die het klimmen bemoeilijkt.   

Nieuw beleid
In de afgelopen jaren heeft de Marokkaanse regering veel kritiek te verduren gehad van nationale- en internationale mensenrechtenorganisaties. Na een rapport van de Nationale Raad voor Mensenrechten in Marokko, waarin werd opgeroepen voor een radicaal nieuw asiel- en immigratiebeleid, besloot koning Mohammed VI in te grijpen. Hij gaf de opdracht en groen licht voor een nieuw immigratiebeleid.

© Redactie 2013
marokko
illegale immigratie
sub-sahara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?