Morsi spreekt: 'Geen rust in Egypte voor coup is teruggedraaid'

buitenland
13
13 nov '13
De rust kan pas in Egypte terugkeren als de machtsgreep door het leger wordt teruggedraaid en de leiders van de coup worden berecht.

Dat heeft de door het leger als president afgezette islamist Mohammed Morsi woensdag gezegd. In een verklaring, die woensdag werd voorgelezen door zijn advocaten, beschuldigt Morsi het leger van hoogverraad.

Morsi werd vorige week van een geheim militair detentiecentrum overgebracht naar een gewone gevangenis. Voor die tijd had hij vrijwel geen contact met de buitenwereld. Dinsdag had Morsi voor het eerst contact met zijn juridische adviseurs. Hij dicteerde in de gevangenis zijn 'boodschap aan het Egyptische volk' aan zijn advocaten.

Morsi werd op 3 juli afgezet. Sinds die tijd is de situatie in Egypte drastisch veranderd. De Moslimbroederschap is lamgeslagen door hard ingrijpen van de veiligheidsdiensten. Duizenden leiders van de beweging zijn opgepakt en honderden mensen zijn bij confrontaties tussen beide kampen omgekomen. De nieuwe interim-regering, die de steun van het leger heeft, is bezig met een transitieplan dat volgend jaar moet leiden tot presidents- en parlementsverkiezingen.

Als gevolg van de harde aanpak van de Moslimbroederschap zijn er steeds minder betogingen door de achterban van Morsi. Het blijft nu vooral bij kleine bijeenkomsten op universiteiten. De Egyptische autoriteiten vrezen echter dat de betogingen weer zullen oplaaien als woensdag of donderdag de noodtoestand wordt opgeheven.

Morsi probeert met zijn verklaring zijn achterban weer op de been te krijgen. Hij prees de betogers voor hun standvastigheid en hij zwoer dat de staatsgreep zal worden teruggedraaid. Ook beschuldigde hij legerleider Abdel-Fattah el-Sissi ervan zijn eed van trouw te hebben gebroken. El-Sissi zou hoogverraad hebben gepleegd tegen Allah en 'hoogverraad tegen het hele land door een wig te drijven tussen de Egyptenaren'.

© Novum 2013
morsi
coup
egypte
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?