Minister zegt sorry voor klassenjustitie tijdens misbruik kerk

algemeen
0
14 nov '13
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft donderdag zijn excuses aangeboden voor de 'klassenjustitie' ten tijde van het misbruikschandaal in de katholieke kerk.

De bewindsman deed dat tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het onderzoek van het handelen van het OM in misbruikzaken in de jaren 1945-1980. Daaruit bleek dat rooms-katholieke geestelijken die kinderen misbruikten in het verleden een lagere straf kregen dan anderen. Het OM en de leiding van de rooms-katholieke kerk hadden geregeld contact met elkaar, wat leidde tot mildere straffen voor priesters die zich aan minderjarigen vergrepen.

"Laat er geen misverstand over bestaan: klassenjustitie is nu onaanvaardbaar, maar was toen ook onaanvaardbaar", zei Opstelten. "Ik betreur de gang van zaken. Ook al was het in andere tijden, het is onaanvaardbaar. Excuses zijn daar op zijn plaats." Het OM zal ook nog excuses aanbieden aan individuele slachtoffers, aldus de bewindsman.

Diverse Kamerleden drongen tijdens het debat al aan op excuses. Lilian Helder (PVV) zei dat het OM een groot verwijt te maken valt. Excuses kunnen bijdragen aan de verwerking van het leed bij slachtoffers, zei ze. Ook Sharon Gesthuizen (SP) drong aan op excuses. VVD'er Ard van der Steur noemde het feit dat klassenjustitie heeft bestaan 'zeer ernstig'. Hij vindt het daarom goed dat het boven water is gekomen.

© Novum 2013
opstelten
om
klassenjustitie
katholieke kerk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?