Hezbollah zweert te blijven strijden in Syrië

buitenland
18
14 nov '13
De Libanese militante beweging Hezbollah heeft gezworen haar strijders zolang als nodig is in Syrië te houden om president Bashar Assad in zijn strijd tegen de opstandelingen te steunen.
 Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei dat donderdag op een religieuze bijeenkomst voor sjiieten in Beiroet. "Zolang er redenen voor ons zijn om in Syrië te blijven, blijven we", zei de met een zwarte tulband getooide geestelijke vanaf een podium, omringd door meerdere lijfwachten. "Tot uw dienst, Nasrallah!", scandeerden de duizenden aanhangers met hun vuisten in de lucht.

De geharde strijders van Hezbollah voegden zich eerder dit jaar openlijk bij de troepen van Assad en hadden een groot aandeel in recente overwinningen, met name in de buitenwijken van Damascus en in gebieden bij de grens met Libanon.

Op de bijeenkomst in Beiroet, ter gelegenheid van Ashoura - wanneer de dood wordt herdacht van de kleinzoon van de profeet Mohammed -, zei Nasrallah dat zijn strijders in Syrië blijven om 'Libanon, Palestina, de Palestijnse kwestie en Syrië, de beschermer van het verzet, te verdedigen'. Nasrallah, van wie niet bekend is waar hij woont, verschijnt sinds 2006 - toen Hezbollah een 34 dagen durende oorlog met Israël voerde - zelden in het openbaar uit angst voor een moordaanslag door Israël.

Donderdag was de derde keer dit jaar dat hij in het openbaar verscheen. Met zijn uitlatingen haalt Nasrallah zich ongetwijfeld de woede op de hals van de Libanese politici die stellen dat de terugtrekking van Hezbollah uit Syrië een voorwaarde voor de organisatie is om zich bij een nieuwe regering te voegen. Sinds april is het aangewezen premier Tammam Salam nog niet gelukt een kabinet te vormen, met name vanwege onenigheid over de oorlog in Syrië, die de Libanese bevolking scherp verdeelt.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zei woensdag dat het conflict in Syrië een ernstige impact heeft op Libanon. Inmiddels zijn zeker achthonderdduizend Syriërs naar Libanon gevlucht, wat financieel en sociaal veel vraagt van het land. Ban riep Hezbollah op haar strijd in Syrië te staken.
© Novum 2013
libanon
syrië
hezbollah
nasrallah
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
terrorisme
gibraltar
rotterdam
verenigde staten
syrië
iran
daesh
afghanistan
olietanker
hardi n
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
eredivisie
afrika cup
rabat
moord
mohammed vi
hakim ziyech