Iets makkelijker om twee kinderen te baren in China

buitenland
0
15 nov '13
De Chinese Communistische Partij gaat het eenkindbeleid versoepelen en de beruchte heropvoedingskampen afschaffen.

Dat staat in een nieuw beleidsdocument van de partij, meldt staatspersbureau Xinhua vrijdag. Het Centrale Comité van de Communistische Partij was onlangs vier dagen bijeen om te praten over het beleid voor de komende jaren. De bestaande uitzonderingen op de eenkindpolitiek worden uitgebreid. Stellen mogen voortaan twee kinderen hebben, mits een van de ouders enig kind is.

Momenteel mogen ouders in steden alleen van het eenkindbeleid afwijken als ze allebei enig kind zijn. Stellen op het platteland mochten voorheen alleen verdere gezinsuitbreiding overwegen als hun eerste kind een meisje was.

Volgens de Chinese regering zijn er door de eenkindpolitiek, die in 1980 werd ingevoerd, honderden miljoenen geboortes voorkomen en daardoor talloze families de armoede ontstegen. Het beleid heeft echter ook geleid tot gedwongen abortussen en sterilisaties, ondanks dat dit tegen de wet is.

De heropvoedingskampen worden geheel afgeschaft. De strafkampen werden ooit opgericht om critici van de Communistische Partij te straffen. Tegenwoordig worden de kampen gebruikt door lokale partijfunctionarissen om mensen de mond te snoeren die kritisch zijn over bijvoorbeeld corruptie.

© Novum 2013
china
eenkindbeleid
kinderen
baby
zwanger
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?