Participatiesamenleving is woord van het jaar

algemeen
3
16 nov '13
Participatiesamenleving is zaterdag door de leden van het Genootschap Onze Taal uitgeroepen tot woord van het jaar.

Met 25 procent van de bijna duizend stemmen liet het woord pietitie en socialbesitas achter, die beide achttien procent van de stemmen kregen. Het woord participatiesamenleving dook in september op toen koning Willem-Alexander het gebruikte in zijn troonrede. Hij zei dat de klassieke verzorgingsstaat verandert in een participatiesamenleving. Volgens Onze Taal betekent het een samenleving waarin burgers meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en omgeving.

Pietitie, de Facebook-actie die in het leven werd geroepen om Zwarte Piet zwart te laten blijven, en socialbesitas, dwangmatig gebruik van sociale media en smartphones, kwamen tekort om de uitverkiezing te winnen.

Andere genomineerden waren koningslied, sletvrees, 3D-printer, afluisterschandaal en phablet. Ook selfie en shariawijk waren kanshebbers. Shariawijk en phablet eindigden met zeventien en vijftien stemmen onderaan.

Vorig jaar won het woord plofkip de verkiezing. In de jaren daarvoor kozen de leden voor weigerambtenaar (2011), gedoogsteun (2010) en twitteren (2009).

© Novum 2013
participatiesamenleving
shariawijk
genootschap onze taal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?