Zalm met salmonella leidt tot 1200 claims

algemeen
0
19 nov '13
De salmonellabesmetting van vorig jaar heeft bij visfabrikant Foppen tot zo'n 1200 schadeclaims geleid.

Dat zegt letselschadespecialist Yme Drost, bij wie iets minder dan de helft van deze gevallen zich meldde. In ruim vijfhonderd afgehandelde zaken keerde de verzekeraar van Foppen volgens Drost in totaal een miljoen euro uit. Bij de claims gaat het om smartengeld, maar ook om materiële schade. "Zo was er iemand bij wie de ontlasting dusdanig wegliep dat hij nieuwe vloerbedekking moest kopen."

"Over het algemeen gaat het hier om mensen die langdurig te maken hebben gehad met ernstige diarree en uitdrogingsverschijnselen", zegt Drost. "Vaak was sprake van opname in een ziekenhuis. Vrijwel altijd zijn de mensen genezen zonder blijvende gevolgen." Dertig ernstigere gevallen zijn nog niet afgewikkeld. "Zij hebben bijvoorbeeld een chronische reumatische aandoening ontwikkeld. Ook heeft iemand door complicaties last gekregen van nierfalen en een deels verlamd been."

In zulke zaken kan pas worden uitgekeerd als een stabiele medische eindsituatie ontstaat. "Dan weet je pas hoe groot de schade is. Dat kan nog een jaar of langer duren." Bij Drost meldden zich nabestaanden van acht mensen die door de besmetting zouden zijn overleden. In zeker drie gevallen staat niet met honderd procent zekerheid vast dat het overlijden door salmonella is gekomen.

"Maar het lijkt wel zeer aannemelijk. Door het snelle overlijden en de hoge leeftijd van de patiënten was geen ontlastingskweek afgenomen om de doodsoorzaak vast te stellen." De twijfelgevallen zijn inmiddels afgewikkeld. De verzekeraar deed volgens Drost 'niet al te moeilijk, gezien de omstandigheden'. De overige sterfgevallen verwacht Drost binnenkort te hebben afgewikkeld. Hij wijst erop dat de maatschappelijke schade veel groter is.

"Bijvoorbeeld doordat zeker tien procent van de patiënten met de ambulance naar het ziekenhuis moest. Dat brengt ook kosten met zich mee. De Onderzoeksraad voor Veiligheid was in een dinsdag gepubliceerd rapport kritisch op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Besmette producten hadden volgens de onderzoekers sneller kunnen worden teruggeroepen als de NVWA helderder in de communicatie was geweest en eerder de regie had genomen.

© Novum 2013
salmonella
foppen
zalm
yme drost
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi