VN: bouw nederzettingen schadelijk voor vredesoverleg

buitenland
3
20 nov '13
Het vredesoverleg tussen Palestina en Israël kan 'onomkeerbare schade' oplopen als er geen stappen worden genomen om de illegale bouwactiviteiten in Israëlische nederzettingen en 'andere negatieve ontwikkelingen' te voorkomen.

Dat heeft Jeffrey Feltman, de plaatsvervangend secretaris-generaal voor politieke zaken van de Verenigde Naties, dinsdag gezegd in de Veiligheidsraad. Sinds vier maanden geleden de gesprekken tussen de Palestijnen en Israël werden hervat hebben onderhandelaars 'enige vooruitgang geboekt bij het overbruggen van de verschillen', aldus Feltman. Hij voegde daar echter aan toe dat de 'spanningen tussen de twee partijen gevaarlijk hoog zijn opgelopen'.

Feltman wees op een 'forse tegenslag' nadat Israël bekendgemaakt had op de Westoever te willen gaan bouwen. In het bijzonder de aankondiging van 13 november dat er 24 duizend appartementen gepland staan is niet goed voor het vredesoverleg. De Palestijnse onderhandelaars hebben na deze aankondiging hun ontslag ingediend. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft deze ontslagen echter nog niet geaccepteerd.

© Novum 2013
palestina
israël
vredesoverleg
nederzetting
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?