Handel Marokko en Algerije bloeit op

marokko
12
21 nov '13
De handel tussen Marokko en Algerije is ondanks het diplomatiek dieptepunt opgebloeid.

De Algerijnse krant Al Khabar heeft statistieken in handen waaruit blijkt dat Marokko een serieuze bron voor voedsel is. Algiers voerde in de eerste negen maanden van dit jaar voor 33 miljoen dollar aan voedingsmiddelen in uit Marokko. Ook exporteerde Marokko voor 30 miljoen dollar aan agrarische en industriële machines richting de 'aartsrivaal'. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 19,5 miljoen, aldus de krant.

Algerije exporteert nog steeds veel olie naar Marokko maar kende wel een lichte daling van 704,9 miljoen dollar in 2012 tegenover 684,7 miljoen dollar in dezelfde periode van het huidige jaar. Algerije importeerde ook voor 1,4 miljoen dollar aan geïndustrialiseerd voedsel maar een groot deel hiervan komt op het conto van de smokkel terecht. Daardoor erkennen de autoriteiten de cijfers niet en is hier geen precieze indicatie over te geven.

Grens
Hoewel de landsgrenzen tussen beide landen gesloten zijn is Marokko de beste Arabische klant van Algerije, aldus de Algerijnse douane. In totaal verdiende Algerije 1,7 miljard aan Marokko in het jaar 2012. Veel burgers in beide landen zijn van mening dat de politiek de situatie moet oplossen zodat men kan profiteren van een nog betere handel.

© Redactie 2013
marokko
algerije
rabat
algiers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi