'Mensenrechten in Marokko zijn prima'

marokko
24
22 nov '13
De onderminister van Buitenlandse Zaken heeft korte metten gemaakt met de kritiek op mensenrechten in Marokko.

Mbarka Bouaida sprak met AFP over de internationale kritiek op de mensenrechten in Marokko. Volgens de onderminister valt het allemaal mee en is Marokko zelfs een leider in de regio op het gebied van mensenrechten. Wel ziet ze de schendingen maar gaat het volgens haar om geïsoleerde gevallen. Bouaida stelt eveneens dat het koninkrijk op schema ligt als het gaat om de hervormingen op dit gebied.

Pers
Een van deze rechten is de persvrijheid. De Marokkaanse regering heeft een nieuwe perswet en deze dient alleen nog goedgekeurd te worden. Ook de hervormingen van justitie zijn in volle gang. 'Ik denk echt dat we op schema liggen. We hebben strategische keuzes gemaakt voor onomkeerbare hervormingen', zegt Bouaida. De kritiek van veel organisaties gaat met name over gebieden in het zuiden van Marokko.

De minister merkt op dat het proces voor het zuiden precies hetzelfde is als die van het noorden. Met andere woorden: de nieuwe regels omtrent mensenrechten gelden ook voor de mensen in de Sahara. Om alles in goede banen te leiden en conform de internationale verdragen te laten gaan werkt Marokko samen met de Raad voor Mensenrechten van de Verenigde Naties.

© Redactie 2013
marokko
mbarka bouaida
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?