Marokkaanse tieners weer voor rechter na 'Facebookkus'

marokko
49
22 nov '13
De spraakmakende zaak rondom drie tieners die betrokken waren bij een kus en de publicatie ervan staan vandaag weer voor de rechter.

Ter herinnering: drie tieners van de Tarik ibn Ziyad school staan in Marokko terecht nadat ze in het openbaar elkaar een zoen gaven. De derde persoon, een vriend van het jonge stel, staat terecht omdat hij de foto nam. De zaak - die wereldwijde aandacht kreeg - gaat vandaag verder en de mogelijke straffen zijn niet mals. Voor dergelijke onzedelijke delicten staat in Marokko twee tot vijf jaar celstraf maar het is nog maar de vraag of de jongeren zo'n zware straf krijgen.

De rechter van het Hof van Nador spreekt de jongeren eerst in besloten kring waarna hij zal beslissen of de veroordeling doorgaat. Ondertussen krijgen Oussama, Moussine en Raja veel steun en ook hun ouders staan achter hun kroost. Volgens hun advocaat is het resultaat van het onderzoek gunstig te noemen. Velen dachten dat de klagende partij de klacht zou intrekken maar niets is minder waar.

De organisatie - gek genoeg een organisatie die strijdt voor mensenrechten in Nador - die de jongeren aanklaagde trok de klacht niet in en was bijzonder afwezig de afgelopen weken. Amnesty International hekelde de absurde ontwikkelingen en vroeg de Marokkaanse regering om actie.

Anonymous
Ook hackerscollectief Anonymous mengde zich. Er werden wat digitale aanvallen uitgevoerd maar het grote vuurwerk zou komen als de Marokkaanse rechter de jongeren een straf oplegt. 'Dit is slechts een voorproefje', zeiden ze toen. Nu de jongeren weer voor de rechter verschijnen blijft Anonymous actief. Zo maakten zij een speciale account aan en dreigen ze opnieuw met aanvallen.

'Wij geloven in vrijheid en dat het belangrijk is voor iedere persoon. Neem dat recht weg en je kan ons verwachten', zo viel te lezen op Twitter.

© Redactie 2013
marokko
nador
facebook
anonymous
boussa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi