Tot zes jaar cel geëist in hoger beroep grensrechterzaak

algemeen
0
23 nov '13
Tegen de zeven verdachten van de zaak rond de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft het Openbaar Ministerie in hoger beroep soortgelijke straffen geëist als in de rechtbank in Lelystad.

De zeven verdachten hoorden de eis van het Openbaar Ministerie vrijdag bij het hof in Leeuwarden. Zes minderjarige spelers van de voetbalclub Nieuw Sloten en een van hun vaders staan terecht in het hoger beroep. De zes jongeren werden in juni veroordeeld tot straffen van tien maanden tot anderhalf jaar jeugddetentie. De 51-jarige Hasan D. kreeg een celstraf van zes jaar. De vonnissen kwamen overeen met de eis van justitie.

Het OM meent dat Nieuwenhuizen door de zeven verdachten werd doodgeschopt. Wie de fatale trap uitdeelde, is volgens het OM niet van belang. De advocaat-generaal eiste ook dat de verdachten een schadevergoeding van 25 duizend euro aan de zoon van het slachtoffer betalen en vijftienduizend euro aan de weduwe. In het bedrag van de weduwe zitten onder meer de begrafeniskosten.

De rechtbank bepaalde in juni dat de zeven verdachten Nieuwenhuizen hebben geschopt. De mishandeling had de dood van de grensrechter als gevolg. De oudste verdachte bleef ontkennen. Behalve de jongste verdachte ontkennen ook de andere verdachten de dood van de grensrechter op hun geweten te hebben. Dit tot grote teleurstelling van de nabestaanden van het slachtoffer.

Nieuwenhuizen werd op 2 december vorig jaar belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten tijdens een wedstrijd tegen Buitenboys in Almere. De grensrechter overleed een dag later aan zijn verwondingen. De rechtbank doet op 19 december uitspraak in het hoger beroep.

© Novum 2013
richard nieuwenhuizen
om
lelystad
grensrechter
marokkanenprobleem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?