'Leer kinderen te huilen bij seksueel misbruik'

algemeen
12
25 nov '13
Als ouders hun kinderen leren om nee te zeggen of te gaan huilen bij ongewenst intiem contact neemt de kans op seksueel misbruik af.

Potentiële kindermisbruikers interpreteren reacties die niet duidelijk afwijzend zijn sneller als instemming. Dat blijkt uit onderzoek waarop psycholoog Inge Hempel woensdag promoveert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, meldt de NOS zondag. Hempel benadrukt dat kindermisbruik nooit de schuld van het kind is. Misbruikers zien het uitblijven van een reactie en onduidelijke reacties als giechelen echter al snel als een vorm van instemming met seksueel contact.

Omdat daders meestal familieleden of bekenden zijn, is nee zeggen vaak heel moeilijk voor kinderen. "Maar ga als ouder toch het gesprek aan met je kinderen", zegt Hempel. "Huilen of nee zeggen zijn voor daders reacties die duidelijk maken dat ze iets doen dat het kind niet wil."

Van de 47 veroordeelde kindermisbruikers die Hempel sprak is bijna de helft zelf seksueel misbruikt in zijn jeugd. Volgens de psycholoog is het van essentieel belang de cyclus slachtoffer-dader te doorbreken. Ze pleit voor een groter bewustzijn over kindermisbruik onder leraren, artsen en in de geestelijke gezondheidszorg.

© Novum 2013
seksueel misbruik
pedofilie
inge hempel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?