VN: vredesoverleg Syrië op 22 januari in Genève

buitenland
2
25 nov '13
Vredesoverleg tussen de Syrische regering en de oppositie heeft op 22 januari plaats in het Zwitserse Genève.
Dat hebben de Verenigde Naties maandag bekendgemaakt. "De conferentie in Genève is het vehikel voor een vreedzame transitie die tegemoet komt aan de aspiraties van de Syrische bevolking voor vrijheid en waardigheid. De conferentie garandeert tevens de veiligheid en bescherming van alle gemeenschappen in Syrië", aldus VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in een verklaring. Een van de belangrijkste doelen van de conferentie is 'de oprichting van een overgangsregering met volledige bevoegdheden, dus ook ook over het leger en de veiligheidsdiensten'.

"De secretaris-generaal gaat ervan uit dat de Syrische vertegenwoordigers naar Genève komen in de wetenschap dat dit het doel is, en met de intentie om een eind te maken aan de oorlog waarbij al meer dan honderdduizend mensen zijn omgekomen, negen miljoen mensen van huis en haard zijn verdreven, een ontelbaar aantal mensen vermist wordt of gevangen zit en die schokgolven door de hele regio heeft doen gaan en een onacceptabele last op de schouders van de buurlanden van Syrië heeft gelegd."

Eerdere pogingen om de oppositie en de regering van president Bashar Assad om de tafel te krijgen leidden tot niets. Struikelblokken waren onder andere de vraag wie de Syrische oppositie en de regering zouden moeten vertegenwoordigen en de vraag of Iran, Saudi-Arabië en andere regionale machten ook bij het overleg vertegenwoordigd zouden moeten zijn. Tijdens het overleg is een van de belangrijkste kwesties welke rol president Bashar Assad gaat spelen.
© Novum 2013
syrië
arabische lente
geneve
vredesoverleg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
moskee
palestina
vn
politiegeweld
iran
amine radi
houthi
duitsland
terrorisme
ongeluk
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech