Senaat wil gelovigen bij wet beschermen tegen beledigingen

algemeen
330
26 nov '13
De regering moet onderzoeken of de wet kan worden aangepast zodat gelovigen worden beschermd tegen godslastering, zonder dat dit de vrijheid van meningsuiting beperkt.

Dat is de strekking van een motie die PvdA, VVD, CDA, D66 en SP dinsdag hebben ingediend in de Eerste Kamer tijdens het debat over het afschaffen van het verbod op godslastering. De partijen willen kijken of artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht hiertoe kan worden aangepast. Het verbod op godslastering is vervat in artikel 147. Tijdens het debat bleek dat een aantal partijen moeite heeft met de afschaffing van dit verbod, waarmee de Tweede Kamer al wel akkoord ging.

Door een ander artikel aan te passen moet gelovigen toch 'genoegzame bescherming' worden geboden. Met de motie wordt aan voor- en tegenstanders tegemoet gekomen. In de tekst staat dat Nederland 'door de eeuwen heen steeds op de bres heeft gestaan voor de vrijheid van godsdienst en godsdienstbeleving van alle burgers en voor vrijheid van meningsuiting'.

De senaat stemt volgende week over de motie. Dan wordt ook gestemd over het wetsvoorstel waarmee het verbod op godslastering wordt geschrapt. Dat wordt waarschijnlijk een hoofdelijke stemming.

© Novum 2013
regering
gelovigen
moslims
islam
joden
christendom
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?