'Kabinet gaat opnieuw bezuinigen'

economie
4
26 nov '13
Het kabinet moet mogelijk nog eens vierhonderd tot achthonderd miljoen euro bezuinigen.

De NOS meldt dinsdag op basis van Haagse bronnen dat het kabinet honderden miljoenen zoekt om de aanpassing van de pensioenwet te betalen, waardoor nieuwe bezuinigingen onvermijdelijk lijken. De VVD zou denken aan extra snijden in de uitgaven. De PvdA zou de belastingen iets willen verhogen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei vorige week dinsdag nog dat een aangepast pensioenplan waarover het kabinet praat met een deel van de oppositie nog altijd 2,9 miljard euro moet opbrengen. Dijsselbloem wees erop dat de Europese Commissie heeft gezegd dat er geen marge in de begroting zit.

Dijsselbloem is al enige tijd in gesprek met een aantal oppositiepartijen over de pensioenen. Vorige maand bleek dat voor het huidige plan geen meerderheid is in de Eerste Kamer. Het plan hield in dat de belastingvrije pensioenopbouw omlaaggaat van 2,25 naar 1,75 procent.

De oppositie vindt de verlaging te drastisch, maar minder verlagen leidt automatisch tot meer bezuinigingen op andere terreinen, aldus Dijsselbloem. "Dat betekent nieuwe pijn op andere dossiers." Dat de pensioenopbouw omlaaggaat, staat volgens Dijsselbloem niet ter discussie. "Het gaat over de maatvoering."

© Novum 2013
kabinet
vvd
pvda
jeroen dijsselbloem
bezuinigen
crisis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?