Naar Marokko overgelopen Algerijnse soldaat doet bizar verhaal

marokko
14
28 nov '13
De Algerijnse officier die politiek asiel in Marokko wil heeft zijn verhaal gedaan over de beweegredenen van zijn vlucht.

De Marokkaanse krant Al Akhbar wist Farkhatou Sheikh te achterhalen en te interviewen. Sheikh werd vorige week vrijdag gearresteerd door de Marokkaanse autoriteiten toen hij Oujda binnenliep. De man doet tegenover de krant zijn verhaal en onthulde details die zijn asielaanvraag rechtvaardigen. De Algerijn blijkt in 2008 gepromoveerd te zijn tot rang van kolonel. In eerste instantie meldde hij een valse identiteit toen agenten hem naar zijn achtergrond vroegen. Later biechtte hij alles op.

Overspel
De ellende voor de Algerijn begon toen hij zijn vrouw betrapte tijdens overspel met een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze ambtenaar was tevens verantwoordelijk voor het presidentieel paleis. 'Mijn vrouw werd gebruikt om de ambtenaar in de val te lokken en scheidden in 2012. Ik werd onder druk gezet door de veiligheidsdiensten en kreeg te maken met oneerlijke maatregelen', zegt Sheikh.

'Dit onrecht heeft mij ertoe gedwongen de Algerijnse staat te haten, ik dacht aan een vlucht naar Marokko. Later deed ik dit ook maar ik moest mijn echte identiteit verborgen houden toen ik de grens passeerde.'

'Oorlog met Marokko'
De voormalige kolonel had nog wat informatie achter de hand over de betrekkingen tussen het Algerijns leger en de Polisario. Volgens hem bevoorraden de Algerijnen de Polisario voortdurend met artillerie en andere goederen. 'De Polisario geniet een bevoorrechte status bij het Algerijns leger', voegde hij toe. Hij sprak eveneens over de verslechterde relaties tussen Marokko en Algerije. Zijn leger kreeg constant de instructies om voorbereid te zijn op een mogelijke militaire confrontatie met Marokko.

'Hoge officieren vertellen ons om ons voor te bereiden gezien de verslechtering van de betrekkingen', citeerde Al Akhbar. Tot slot sprak hij over de slechte gezondheid van Abdelaziz Bouteflika. Volgens de kolonel zijn de echte machthebbers Mohamed Tawfik, van de militaire inlichtingendienst en hooggeplaatste defensiemedewerkers.

© Redactie 2013
marokko
algerije
soldaat
farkhatou sheikh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi