AIVD noemt fora 'doelwit' door jihadisme

algemeen
25
30 nov '13
De AIVD houdt zich bij het massaal verzamelen van gegevens van gebruikers van webfora aan de wet.

Dat stelt de AIVD zaterdag op zijn website in een reactie op een artikel van NRC Handelsblad, zonder inhoudelijk op de kritiek van een hoogleraar in te gaan. De AIVD stelt dat het 'jihadistisch internet' steeds meer inspireert tot gewelddadige actie. Omdat de AIVD bijzondere bevoegdheden heeft om terroristische dreigingen te onderzoeken, zouden webfora van jihadisten dus een legitiem doelwit voor hackers van de AIVD zijn.

In NRC Handelsblad stelt hoogleraar informatierecht Nico van Eijk echter dat de AIVD een grens overgaat. De dienst gaat op die fora namelijk niet gericht op zoek naar informatie van een bepaalde verdachte, maar trekt er een sleepnet door en neemt de data van willekeurige personen, die veelal nergens van worden verdacht, mee. "Dit leidt tot een surveillancestaat", waarschuwt Van Eijk. Op deze kritiek gaat de reactie van de AIVD niet in.

Vrijwel alle partijen in de Kamer, inclusief coalitiepartijen VVD en PvdA, kondigen in de NRC aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) om opheldering te vragen.

© Novum 2013
aivd
privacy
fora
internet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?