Syrische strijd trekt moslimjeugd Europa steeds meer

algemeen
90
4 dec '13
Een nieuw regiment West-Europeanen heeft het afgelopen halfjaar de gelederen van de Syrische rebellen versterkt.
De honderden rekruten zijn geronseld door nieuwe netwerken die hun een bevoorrecht leven en een heldendood in dienst van Allah. Ook vertrekken velen op eigen houtje naar Syrië. De elf West-Europese landen die de grootste contingenten Syrië-gangers leveren zijn samen goed voor 1200 tot 1700 strijders, heeft persbureau AP opgemaakt uit cijfers die hun regeringen hebben verstrekt. Afgelopen voorjaar stond de teller nog op zes- tot achthonderd rekruten.

Vooral in Frankrijk, Duitsland, België en Zweden besloten veel jonge moslims de wapens op te nemen tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad. Een deel van de eerste lichting Syrië-gangers is de afgelopen tijd naar huis teruggekeerd. Deze veteranen hebben een grote werfkracht. Zij bepleiten hun zaak met gezag en enthousiasme en halen veel jongemannen over hun voorbeeld te volgen.

Bovendien is de reis naar Syrië een stuk eenvoudiger geworden. Moesten de pioniers nog zelf hun weg naar het front vinden, de volgende lichtingen kunnen de gebaande weg volgen. Ze worden geholpen door tal van sympathisanten.

Met terreurnetwerk Al-Qaida verbonden strijdgroepen werven steeds intensiever onder West-Europese moslimjongeren. De Islamitische Staat in Irak en de Levant heeft een filmpje op internet geplaatst van een bataljon Britse strijders dat 'zal proberen andere Britse moslims te motiveren, inspireren en rekruteren', zegt onderzoeker Shiraz Maher van het Internationale Centrum voor Onderzoek naar Radicalisering in Londen.

De Franse autoriteiten hebben naar eigen zeggen onlangs twee ronselnetwerken van Syrië-veteranen opgerold. De propaganda levert niet alleen aspirant-rebellen op; het omgekeerde is ook waar. Elke Europese moslim die zich bij de Syrische rebellen aansluit onderstreept de bewering van radicaalislamitische opstandelingen in Syrië dat zij een heilige oorlog voeren met kosmische betekenis.

Mooi meegenomen is verder dat het thuisfront van de West-Europese strijders doorgaans veel diepere zakken heeft dan dat van rebellen uit Syrië zelf of van hun strijdmakkers van elders in het Midden-Oosten. De opstandelingen hopen via de Europese rekruten een netwerk aan te kunnen spreken dat wel wat voor de strijd tegen Assad kan missen.

De strijd in Syrië trekt meer Europese strijders in spe dan alle andere brandhaarden samen, stelt Thomas Hegghammer van het Noorse Instituut voor Defensieonderzoek (FFI).
© Novum 2013
west-europa
syrië
arabische lente
jihad
europa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
caf
terrorisme
can 2019
golf
bosnië en herzegovina
duitsland
teheran
den haag
algerije
atlasleeuwen
casablanca
frmf
tanger
marrakech
ajax
politie
spanje
eredivisie
mohammed vi
rabat
moord
afrika cup
dgsn