'Baanbrekende' WK-bal Brazuca gepresenteerd (video)

sport
0
4 dec '13
De bal die volgend jaar wordt gebruikt tijdens het WK voetbal in Brazilië heet de Brazuca.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een presentatie in Rio de Janeiro, waar de WK-bal door onder anderen Clarence Seedorf werd gepresenteerd. Fabrikant Adidas spreekt van een bal met 'baanbrekende innovatie' en een 'revolutionair design'. De naam Brazuca werd via een stemming op internet gekozen. Het verwijst naar de trotse houding van het Braziliaanse volk. De term wordt ook gebruikt voor Brazilianen die in het buitenland wonen.

Voor de kleuren groen, blauw en rood is gekozen als verwijzing naar de traditionele wensarmbandjes die door veel mensen worden gedragen. Ruim zeshonderd spelers hebben de bal de afgelopen maanden al uitgeprobeerd. Daarmee is het de meest geteste bal van Adidas in de historie. Ook werd de bal in het geheim al gebruikt bij een vriendschappelijke interland tussen Zweden en Argentinië en op het WK voor spelers onder 20 jaar.

Adidas was drie jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika ook verantwoordelijk voor de Jabulani. Op die bal was destijds veel kritiek vanwege de onvoorspelbare bewegingen.

© Novum 2013
wk 2014
brazilië
brazuca
rio de janeiro
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?