Marokkaan in Spanje door agenten in elkaar getimmerd

marokko
26
6 dec '13
Politiegeweld tegen migranten in Spanje komt steeds vaker voor. Dat heeft de Marokkaan Hicham Baz in levende lijve ondervonden.

Baz is een Marokkaanse burger zonder papieren en werkt al vijf jaar in Murcia. Zijn illegale status heeft hem bijna zijn leven gekost. Op 29 november was hij voorbereidingen aan het treffen om schroot op straat te verzamelen. Door oud ijzer te verkopen hoopt hij een zakcentje te verdienen. Op de bewuste dag werd hij door twee agenten aangehouden die zijn identiteit wilden controleren, meldt Yabiladi. De agenten - een man en een vrouw - begonnen hem zonder reden te beledigen tijdens de controle.

Even later sloegen de agenten het hoofd van Baz op hun auto terwijl ze hem 'Marokkaans stuk stront' noemden. Ook kreeg hij rake trappen te verwerken van de Spaanse agent, die bekend staan om hun schoenen met stalen neuzen. De beledigingen gingen verder: 'Moors stuk stront', riepen ze hem toe.  

Stuiptrekkingen Volgens het slachtoffer leed hij tien minuten lang aan stuiptrekkingen na het politiegeweld. Zijn zorgwekkende situatie boeiden de agenten maar weinig. Pas toen een ambulance werd ingeschakeld deden de agenten alsof ze hem aan het helpen waren. De opgeknapte Baz laat later weten dat hij zal vechten voor gerechtigheid. Verwondingen op zijn lichaam sterken hem in het bewijs tegen de agenten die hem mishandelden, beledigden en vernederden.

In Murcia is een organisatie die slachtoffers van politiegeweld steunt, ongeacht hun afkomst en verblijfsstatus. In een persconferentie liet de vereniging al weten geschokt te zijn door de gebeurtenissen. Baz zegt de agenten te kunnen identificeren. Een advocaat moet de twee nu voor de rechter zien te krijgen.

© Redactie 2013
marokko
spanje
immigratie
hicham baz
marokkaan
racisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?