Gemeente, moskee en kerk pakken samen probleemwijken aan

algemeen
0
9 dec '13
Moskeeën, kerken en de gemeente weten in Rotterdam wie er hulp nodig heeft. Toch is er weinig contact en samenwerking tussen de drie.

Volgens Trouw gaat dat nu veranderen. Zo kunnen vrijwilligers van de kerkelijke voedselbank binnenkort aankloppen bij een wijkteam als ze zien dat iemand meer problemen heeft dan alleen een lege portemonnee. Het wijkteam moet als schakel- en aanspreekpunt gelden tussen de moskee, kerk en de gemeente. Maatschappelijke organisaties hebben eveneens een belangrijke rol. 

De samenwerking is een onderdeel van een programma om probleemwijken in Rotterdam-Zuid uit het slop te trekken. Het kabinet trok in september al tientallen miljoenen euro's uit om achterstandsbuurten op te knappen. Dat geld moet gebruikt worden voor nieuwe woningen en appartementen. 

Moskeeën en kerken buitengesloten Gemeente Rotterdam wilde de maatschappelijke zorg in Zuid een nieuwe impuls geven maar de religieuze instellingen werden niet meegenomen in het plan. De 10 moskeeën en 37 kerken stonden daardoor buitenspel. De ChristenUnie wist de raad echter te overtuigen van het belang van de deelname van moskeeën en kerken. Dinsdag werd de samenwerking officieel. Setkin Sies van de ChristenUnie is daar al te blij mee. 

'Kerken en moskeeën zitten in de haarvaten van de samenleving', stelt zij. 'Voor veel Rotterdammers zijn ze het eerste aanspreekpunt. Dankzij hun voedsel- en kledingbanken zijn ze erg zichtbaar. Toch zijn sommige problemen te groot voor hun vrijwilligers.'  

© Redactie 2013
probleemwijk
moskee
islam
christendom
kerk
criminaliteit
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?